ДАН УСПОМЕНЕ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

13.05.2023.

Данас, 12. маја 2023. године,  на дан успомене светог Василија Острошког чудотворца храм у Добрињу на Вељинама у Источном Сарајеву  посвећен светитељу био је и премален и претјесан да под своје сводове прими све оне који су данас похрлили ка светом храму. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење архимандрита Андреја Ковачевића, настојатеља манастира св. Георгија – Равна Романија, протојереја-ставрофора: Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца, Јадрана Даниловића, протојереја Дарка Даниловића, протoнамјесника Бојана Зекића и ђакона Божидара Васиљевића.

На крају свете арх. литургије Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач. У наставку световасилијевског славља и собрања обављена је трократна литија око светог храма.

У бесједи о Светом Василију Острошком Чудотворцу Високопреосвећени је истакао величину његово подвига у најтежа времена по Цркву у Херцеговини, о његово молитвеној борби за повјерени му народ и непоколебљивост у тој борби са унијатским насртајима из Дубровника. Честитао је крсну славу храма и Цркве божије у Добрињи, Источној Илиџи

Извор: Митрополија дабробосанска

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"