Новости

Данас, 12. маја 2022. године, на дан Светог Василија Острошког Чудотворца и крсне слава храма на Вељинама у Источној Илиџи Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију са почетком у 09:00 часова.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: архимандрит Андреј Ковачевић, протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, Ранко Билинац и протојереји Милорад Вујић и Бошко Тошовић, протонамјесник Младен Дробњак, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић. На великом входу Високопреосвећени је одликовао протојереја Милорада Вујића, пароха которачкога правом ношења напрснога крста.

На крају свете литургије Високопреосвећени митрополит је преломио славски колач и осветио славско кољиво, а након чега је обављен и трократни опход око храма.

Високопреосвећени митрополит је у својој бесједи истакао: ''...ево,  више од три вијека Свети Василије Острошки Чудотворац непрестано благодаћу Духа Светога точи бл... Више информација...

Фрескописање храма Светог Василија Острошког у Добрињи започело је у јесен ове календарске године и биће настављено у прољеће 2022. године. Завршени су радови у једном дијелу олтара, а наредне године у плану је завршетак површина у олтару, купола и зидови у средишњем дијелу храма. Радове изводи екипа коју води г. Александар Живадиновић. Радове финансирамо из прихода ове ЦО и од прилога наших вјерника. Надамо се да ћемо радове завршити у љето 2023. године. Завршетком грескописа била би завршена изградња и опремање храма

Више информација...

Крај календарске 2021. год. дочекали смо са задовољством јер је изграђен објекат за прислуживање свијећа. Истина, објекат није у потпуности завршен (на прољеће слиједе завршни радови на његовом уређењу). Но, исти је у функцији јер су у истом постављени горионици. Тако је елиминисана велика гужва на уласку у храм, а још значајније је то што више нема обавезе честих молерских радова у храму. Изградња овог објекта је била изнуђена због израде фрескописа у храму и очекујемо да ће наши вјерници у скоро вријеме бити свјесни свих предности које поменути објекат пружа у односу на рјешења из претходних година.

... Више информација...

У уторак, 07.09.2021. год. почела је припрема за изградњу објекта у којем ће бити смјештени горионици за прислуживање свијећа.

Изградњом овог објекта нестаће вишегодишњи проблем са димом у храму и штетом коју је он чинио молерају до сада, а спријечено да то буде случај и са фрескама у будућности (јесенас ће бити фрескописан олтар храма Светог Василија Острошког у Добрињи).

Планирано је да објекат за прислуживање свијећа буде завршен почетком октобра.

Више информација...

Почела је припрема зидова или површине на којој ће у јесен бити изведени радови на фрескописању. Припрема подразумјева скидање масе која је током молерских радова нанесена на малтер. Планирано је да у наредним данима буду завршене површине у олтару и дијела лађе - у нивоу пјевница.

Фрескописање храма Светог Василија Острошког у првој фази биће везано за поменуту површину и ову календарску годину. Наредне године настављамо са радовима, који су договорени са г. Александром Живадиновићем.

Дуготрајност и љепота фреске зависе и од услова у храму, па ће бити изузетно значајна изградња објекта у који ћемо смјестити горионике.

... Више информација...

СВЕТА ТЕОДОСИЈА ТИРСКА - СЛАВА МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Света великомученица Теодосија Тирска, коју наша Света Црква прославља 29. маја (11. јуна по новом календару), била је часна и побожна дјевојка из древног града  Тира у Феникији ( у данашњем Либану). Она дође у Кесарију Палестинску (Цезареју) да храбри хришћане које римски цар Максимијан слаше на мучења и погубљења. Због тога и њу ставише на суд и муке и бацише је у мора са каменом око врата. Анђели је извадише из мора живу. Прогонитељи је потом бацише звијерима, али они је не повредише. На крају је посјекоше мачем. У тренутку када јој џелат отсјече главу мачем, видјеше како јој из уста излети голубица блиставија од злата. Након тога се Света Теодосија јави својим родитељима сва у небеском сјају, окружена светим дјевојкама, са крстом у руци и вијенцем на глави. Света Теодосија пострада и прослави се 308. године.

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву прославља Свету Теодосиј... Више информација...

Слава храма Светог Василија Острошког у Добрињи прослављена богослужењима уз сабрање вјерника из Источног Сарајева и ширег окружења.

Више информација...

Пасхално вечерње и туцијада уобичајено су у распореду у храму и порти храма Светог Василија Острошког у Добрињи о Васкрсу.

Фотографије свједоче да је туцијада изазвала велико интересовање, а и радост учесника.

Анђела Думитрашковић је побједник овогодишње туцијаде.

Више информација...

Васкрсење Господа Исуса Христа је најзначајнији догађај у историји, а хришћани активно у учествују у ономе што Му у богослужбеном дијелу предстоји. Тако је било и у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, почевши од почетка Великог поста, затим о празнику Цвијети и Велике седмице, када се свакодневно служена богослужења која се служе само у те дане.

На Празник над празницима служене су двије литургије. На Богослужењима није било вјерника колико је то било неких претходних година, али смо свакако захвални Господу па смо ове године били у много бољој позицији но претходне године. 

... Више информација...

У недјељу, 03.01.2021. год. велики број вјерника испунио је храм Светог Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију служили су протојереј Милорад Вујић и јереј Дражен Делић. Послије причешћа вјерницима су дијељени пакетићи, којима су се највише обрадовала дјеца. Пакетићи су дар митрополита г. Хризостома, који је на Оце и видљиво показао очињску љубав, коју у све дане има према вјернима митрополије дабробосанске. Вјерници и свештенослужитељи су неизмјерно захвални на томе. 

Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"