Новости

Данас у Недјељу праотаца, 27. децембра 2020. године, а која је у нашој цркви посвећена мајкама, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански и мјестобљуститељ трона српских патријараха, први пут након  изласка са лијечења и опоравка од инфекције вирусом-корона, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Милорад Вујић и Младен Микавица, јереј Дражен  Делић, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.  Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а што је, обзиром на услове у којима јесмо, изненадило како самог господина митрополита тако и свештенство овога храм... Више информација...

Припрема за прославу Рождества Господа Исуса Христа почиње 40 дана пред Празник, када почиње велики пост. Три недјеље пред Божић слави породица или ''домаћа црква'', када је уобичајено везивање дјеце, мајки и очева. Тада се дају поклони, којима се везани ''дреше''. У трећу недјељу пред Празник славе дјеца, а родитељи или старији се побрину да им о дану прославе светог Николаја Чудотворца дарују оно чиме ће се они одужити. Мајке славе у другу недјељу пред Божић и том дану се сви радују јер је дарова у изобиљу. Вишегодишња је пракса да мајке у наш храм доносе колаче којима се по завршетку богослужења почасте присутни. Мајкама честитамо ''материце'' и захваљујемо им на труду и љубави.

На многа љета!

... Више информација...

Током радова на унутрашњем и вањском уређењу храма (1997 - 1998) постављена су врата на западној и јужној страни храма. Провалници су више пута оштетили иста. Тако је било потребно израдити нова врата. Обоја замјењена врата даровао је +Славко Аврамовић из Добриње, Насеље старосједилаца. Његов син Александар наставио је породичну традицију тако што је уградио нова врата, која ће красити храм дужи временски период од оних које је уградио његов отац.

Изражавамо своју захвалност породици Аврамовић, молећи светог Василија Острошког Чутотворца за благослов и свако добро онима који добро чине.

... Више информација...

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му спомен и Царство Небеско!

Животопис Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Дана 27. августа 1930. године благочестиве родитеље Здравка и Милијану Гавриловић из села Видове код Чачка - и са њима сав род српски - Господ је благословио рођењем мушког детета које је на крштењу добило име Мирослав.

У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду. По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања н... Више информација...

Свештенство митрополије дабробосанске, кроз сву голготску историју Српске Цркве, представља христолику парадигму небоземних пастира српског рода. Да је то тако доказ су канонизовани свештеномученици дабробосански пострадали у периоду од 1941 – 1945. године. Један од таквих, из реда канонизованих свештеномученика митрополије, јесте свештеномученик Божина Минић. Свети угодник и страдалац Божина рођен је 25. децембра 1901. године у Колашину, од родитеља Јакше и Јагоде Минић. Отац му је био барјактар народне српске војске. После завршена четири разреда гимназије, завршава и богословске науке у српској православној богословији у Сарајеву 20. јуна 1926. године. Оцјене из свједочанства о Божини говоре да је био добар ђак изванредног владања. Вјенчао се Анком Јовановић из Сарајева у храму Св. Ап. Петра и Павла у Бијелом Пољу 15. септембра 1925. Чудесан је пут слуге Божијег Божине. Остала је сачувана мало позната чињеница из његовог живота и најранијег страдања, да је интерниран од Аус... Више информација...

Данас је, 11/24. маја 2020. године дан успомене свете браће Кирила и Методија, словенских просвјетитеља и учитеља. Света браћа Кирило и Методије су и крсна слава Униврезитета у Источном Сарајеву. Централна прослава крсне славе овог Униврезитета обављена је у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи.

Овим поводом свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење: проф. др. протојереја-ставрофора Владислава Топаловића, декана Богословског факултета из Фоче, протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, протојереја-ставрофора Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, протонамјесника: Бојана Зекића и Душка Лаловића, јереја Дражена Делића и ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.На крају свете архијерејске  литургије  Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач који је преломио са рактором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др-ом Кулић Миланом.

На крају свете ... Више информација...

Данашњи дан (12. маја 2020) успомене Светог Василија Острошког чудотворца и крсна слава храма Светитеља у Добрињи - Општина Источна Илиџа у граду Источном Сарајеву свечано је и слављенички прослављена.  Прослављање  Светитеља и крсне славе  почело већ од јуче, 11. маја, а данас је, Богу хвала, настављено литургијским сабрањем.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Господин Хризостом митрополит дабробосански уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца, Миломира Ковача, Миомира  Зекића, Јадрана Даниловића, протојереја: Бошка Тошовића и Младена Микавице, протонамјесника Младена Дробњака, јереја Вихора Клопановића те ђакона Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.

На крају свете литургије Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач. У наставку слављења обављен је трократни опход око светог храма.

У бесједи о Светом Василију Острошком Високопреосвећени је истакао његову историјску, духовну и црквен... Више информација...

У дане прославе Васкрсења Господа Исуса Христа уручили смо 40 пакета појединцима или породицама које немају примања или иста не обезбјеђују задовољење основних потреба за живот.

Тренутна ситуација са корона вирусом смањила је број вјерника на богослужењима, па и прилог у касицу за помоћ сиромашнима. Но, захваљујући великим доброчинитељима - били смо у прилици да дамо помоћ онима којима је потребна. 

Уз напомену да ни овога пута нисмо изоставили кориснике помоћи са подручја других парохија, захваљујемо на сваком прилогу који је намјењен за помоћ у разним немоћима. Посебну захвалност дугујемо лицу које је дало велики прилог, а жели да остане анонимно. Спаситељ каже да Њему чинимо онда када чинимо онима око нас, па молимо и вјерујемо у Његов благослов и награду.

 

... Више информација...

Васкрсење Господа Исуса Христа прослављено је ове године у храму Светог Василија Острошког у Добрињи са малим бројем вјерника, на што је утицала ситуација са корона вирусом и мјере које су биле на снази.

Свету литургију служили су свештенослужитељи братства храма. Началствовао је протојереј Милорад Вујић, а саслуживали су јереји Видак Вујадиновић и Дражен Делић, и ђакон Божидар Васиљевић.

Појали су протојереј Нико Мојсиловић, теолог Немања Петковић и појци нашега храма.

Мјере о забрани кретања су разлог изостанка ''туцијаде'' и избора најукрашенијих јаја, а који су у ранијим годинама окупљале велики број млађих.

Надамо се да нас више неће задесити слична пошаст и да ћемо наредних година Празник на празницима, као и све друге, прослављати како смо то чинили у нормалним условима.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

... Више информација...

Српска Православна Црква 

својој духовној деци 

о Васкрсу 2020. године

 

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

Христос васкрсе

 

Дан је Васкрсења! Слављем се просветлимо, једни друге загрлимо и рецимо браћо свима, па и онима који нас ненавиде! Васкрсењем опростимо  све и тако велегласно запевајмо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и ... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"