Новости

Велики - часни пост, који претходи прослави Празника над празницима - Васкрсење Господа Исуса Христа, има своје правило Богослужења.

Тако ћемо у храму Светох Василија Острошког у Добрињи свакодневно служити дневна богослужења. Посебно наглашавамо да у периоду до Цвијети, вјерници могу примити свету тајну причешћа на Светим литургијама у сљедеће дане:

- Сриједа (почетак у 17:00 час.),

- Субота (почетак у 09:00 час.) и

- Недјеља (почетак у 09:00 час.).

Вечерње богослужење почиње у 17:00 часова, а јутрење у 08:30 час.

... Више информација...

Светим литургијама у поноћ и ујутро почела је прослава Рождества Г. Исуса Христа за свештенослужитеље и велики број вјерника у храму Светог Василија Острошког.

Братство храма је служило, а вјерници су се причестили. По завршетку богослужења прослава Празника настављена је у кругу породице.

На богослужењима прочитана је посланица патријарха и архијереја СПЦ. 

Дугогодишња пракса је да се послије Литургије ујутро ломи чесница и дијели вјерницима. Захваљујемо г. Драгану Остојићу који је и ове године обезбједио исту и сребрењак на дар

... Више информација...

Бадњи дан и вече су традиционално везани за велики број вјерника у порти и храму Светог Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију и вечерње служило је братство храма. Навечерје Рождества Христова испуњено је низом празнилних обичаја у дому и храму. Током вечерњег богослужења извршен је благослов Бадњака, а потом и налагање истог у порти храма.

Вјерницима је подјељена слама и гранчица Бадњака, а дјеци дарови (бомбони, ораси, љешњици), а старијима кувано вино.

Више информација...

Захваљујући нашим добронамјерним парохијанима задржавамо вишегодишњу праксу подјеле пакета за породице слабијег материјалног стања о празницима Рождества Христова и Васкрсења Христова. Тако смо почетком ове календарске године почели подјелу пакета са великим бројем артикала потребних свакој породици. Овога пута пакете уручујемо у 32 дома.

ХВАЛА онима који у касицу за сиромашне (црквена продавница) оставе свој прилог.

Више информација...

У 28. недјељу по Духовима – недјељу Праотаца која је уједно посвећена и свим мајкама – материце -  у храму светог Василија Острошког у Добрињи, служена је Света литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Дражен Делић уз саслужење протојереја ставрофора Ранка Билинца, протојереја Нике Мојсиловића, протојереја Младена Микавице и ђакона Божидара Васиљевића.

Присутним вјерницима пастирским словом обратио се јереј Дражен Делић, тумачећи прочитано зачало светог Јеванђеља и бесједећи о данашњем празнику Материце и веома важној улози породице – цркве у малом – у духовном и моралном узрастању човјека.

По православном календару, Дјетињци, Материце и Оци су празници нанизани у предпразништву Божића, дана рођења Христовог. Материце, празник посвећен свим српским мајкама које су одувијек биле стуб куће и породице и кандило вјере које бдије пред Богомајком.

Материце, дан мајки, у другу је недељу пред Божић. По обичају, деца везују... Више информација...

У храму Светог Василија Острошког у Добрињи, прослављен је литургијски- саборно Улазак Пресвете Богородице у храм, познатији као празник  Ваведење. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Вујић парох которачки уз саслужење умировљених свештеника протојереја ставрофора Миломира Ковача и протојереја Нике Мојсиловића,  јереја Видака Вујадиновића, привременог пароха парохије друге лукавичке и старјешине храма јереја Дражена Делића, привременог пароха парохије добрињске. Пригодном и веома надахнутом бесједом, великом броју окупљених вјерника, обратио се отац Милорад Вујић, говорећи о данашњем великом празнику,  о посту и његовом смислу за човјека.

Заиста, световасилијевски храм,  био је јутрос премали да под своје сводове прими све оне који су дошли на Животодавни извор да напоје душу живе Ријечи. Радује чињеница да у светом храму сваке недјеље и празника, а нарочито у ове чудесне дане поста, велики број народа активно учест... Више информација...

Данас у 21. недјељу по Духовима, 6. новембра 2022. године,  на дан успомене великомученика Арете и осталих пострадалих са њим Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи - Источна Илиџа, са почетком у 09:00 часова.

На светој архијерејској литургији Високопреосвећеном су  саслуживали протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, Ранко Билинац и Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица, протонамјесник Младен Дробњак, јереј Видак Вујадиновић и ђакон Будимир Гардовић.  У светој архијерејској литургији  учествовао је велики број вјерника од којих се велики број и причестио.

У бесједи на јеванђелску тему ''Ко има уши да чује нека чује'' Високопреосвећени митрополит је између осталога рекао: „...прича о сијачу и сјемену је прича о ријечи божијој коју је Бог посијао по душама људски. …. У суштини ова п... Више информација...

Почетком септембра почели су радови на припреми зидова за фрескописање, а то су површине испред олтара. По завршетку истих, фрескописци су наставили радове и они теку предвиђеном динамиком. Планирано је да се до краја године фрескопишу површине од олтара до стубова куполе. Наредне године би била фрескописана купола и дио површина уз исту (што је најзахтјевнији дио посла у цијелом пројекту). 

Током предстојећих радова, Богослужења су по досадашњем распореду и терминима.

Више информација...

На празник Св. Теодосије Тирске, у суботу 11. јуна текуће године, а поводом крсне славе Музичке Академије Универзитета у И. Сарајеву, у храму Св. Василија Острошког у Добрињи, свету архијерејску литургу служио је Његово Високопреосвештенство митрополит дабро-босански г. Хризостом. Високопреосвећеном митрополиту саслуживали су: протојереј - ставрофор Чедо Ђуреиновић архијерејски намјесник сарајевски, протојереј - ставрофор др Ранко Билинац, протојереј Велимир Дивљановић, јереј Видак Вујадиновић и ђакони: Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић. Својим појањем службу су украсили хористи Камерног хора Музичке академије - одсјек за црквену музику и појање на челу са дриригентом мр Радом Радовићем.

Високопреосвећени митрополит је након заамвоне молитве пререзао славски колач и прелио славско жито. 

Након свете литургије Високопреосвећени митрополит осветио је новоизграђену палионицу свијећа у порти храма,након чега је у сали парохијског дома уприличена трпеза љубави!Више информација...

Овогодишњи (2022) дана успомене свете солунске браће Кирила и Методија, словенских учитеља и просветитеља, свечано је и православно торжествено прослављен у храму Светог Василија Острошког Чудотворца на Вељинама у Источној Илиџи. Иначе,  свети Кирило и Методије су крсна слава Универзита у Источном Сарајеву. Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву уприличио је ломљење славског колача и благосиљање славског кољива управо у склопу свете архијерејске литургије.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: проф. др. Владислава Топаловића, Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца, Миломира Ковача, протојереја Младена Микавице, протонамјесника Младена Дробњака и ђакона Будимира Гардовића. На светој архијерејској литургији пјевао је квинтет Музичке академије из Источног Сарајева – одсјека за црквену музику.

На крају свете архијерејске литургије Високопреосвећени Господин Митропол... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"